Hoogsensiviteit
Welkom Wie ben ik? Werkwijze Voor wie? Consult Contact Links Schilderijen
 

 

   
PGB
Hoogsensitiviteit
Voedingsintolerantie
 
 
 
 
Mariposa logo

 

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een term die we steeds meer tegenkomen. Het is wetenschappelijk onderzocht door onder andere de Amerikaanse psychotherapeute en universitair docente Elaine Aron, zij noemt een hoogsensitief persoon een 'High Sensitive Person' (HSP).

Hoogsensitiviteit wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Door mijn eigen hoogsensitiviteit, door al mijn vrienden en vriendinnen die hoogsensitief zijn, mijn kinderen en niet te vergeten door wat ik waarneem bij veel van mijn cliŽnten heb ik een andere kijk op hoogsensitieve personen gekregen. Hoogsensitieve personen hebben eigenschappen die mooi en krachtig zijn. Ze zijn gevoelig en intuÔtief, zeer veelzijdig en creatief. Hoogsensitieve personen hebben een groot inlevingsvermogen, passen zich gemakkelijk aan, zijn doorzetters en hebben een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel. Helaas zijn ze zich zelf meestal niet bewust van hun kwaliteiten. Deze onwetendheid heeft verstrekkende gevolgen: hoogsensitieve personen zien zichzelf daardoor als moeilijk, iemand die overgevoelig, onzeker en vooral anders is en ze gedragen zich hier dan ook vaak naar. Deze twee kanten van hoogsensitiviteit zijn niet simpelweg voor- en nadelen. Het zijn keerzijden van dezelfde medaille die, gezien in het juiste licht, ťťn geheel zijn.

Het is belangrijk dat hoogsensitieve personen hun innerlijke kracht en rust vinden en zich niet laten ontregelen door de drukte om hen heen. Ook is het heel belangrijk dat ze zich niet uit de wereld terugtrekken of onverschillig worden. Mijn behandelingen stem ik af op de sensitiviteit van mijn cliŽnten. Als afstudeerproject heb ik in 2010 een scriptie over hoogsensitiviteit geschreven. Die kan hier gedownload worden.

 
   

 

 
       
   
(C) 2023 Mariposa
Disclaimer
Over deze site